Innebandyns historia – en sport från Sverige

En lekfull träning

Innebandy härstammar från bandy och började som ett lekfullt träningsalternativ för bandyspelare. Att använda det som en träningsform gjorde att bandyspelare hade en mer lättillgänglig träning, som krävde varken is eller särskilt mycket utrustning. Innebandy som träning dök upp under slutet av 60-talet.

Innebandy – en egen sport

Innebandyn visade sig vara populär och så småningom utvecklades den till en helt egen sport. År 1979 startade den första innebandyklubben, belägen i Sala som inte ligger särskilt långt från Uppsala. Innebandyn har spelats med varierat antal spelare på plan och sporten har även testat lite olika regler samt redskap. Men allt eftersom tog innebandyn sin form och Svenska Innebandysällskapet bildades som en organisation för att samordna regler och arrangemang.

Bara ett år efter att klubben grundats ägde det första riksmästerskapet rum som ett lag i Åstorp i Skåne, tog hem. I behovet av ett nationsförbund och efter ett avslag för förfrågan om att få vara en del av Svenska Bandyförbundet, grundades Svenska Innebandyförbundet istället som en del av de Svenska Landhockeyförbundet. Det första årsmötet hölls 1982, där ordföranden för Svenska Landhockeyförbunden, Bo Carlsson, överlämnade 1000kr till SIBF som en symbol för starten av verksamheten. Sedan 1979 har det skapats ca 940 klubbar runt om i Sverige.

Innebandyn når fler länder640px-floorball_match_3

Sporten har kommit att spridas runt om i världen och spelas nu i upp mot 21 olika länder. De första landet som bildade ett innebandyförbund efter Sverige var Japan, sedan kom Finland och Schweiz och strax därefter bildades det Internationella Innebandyförbundet. De länder som sporten har fått sig ett riktigt bra fäste förutom Sverige är Norge, Finland, Tjeckien och Schweiz.

Innebandys första VM-turnering var året 1996, i Globen i Stockholm. Sverige vann i finalen över Finland med en seger på 5-0. VM för damlag kom 1997 och har vunnit totalt 7 guld och herrarna har tagit hem totalt 8 guld.