Innebandyns spridning i världen

Innebandy – en snabb bakgrundskoll

Innebandy som egen sport grundades i Sverige. Den växte fram på 1960-talet genom att till en början vara ett träningsalternativ för de som utövade bandy. Efter att den första innebandyklubben grundades 1979, har sporten hittat vägen till många människors hjärtan runt om i världen.

Det Svenska Innebandyförbunden bildades i Sverige 1981, men andra länder var inte sena med att haka på. 1983 hade Japan ett innebandyförbund och efter ytterligare två år fanns det ett i Finland och ett i Schweiz. Det var då på tiden att grunda IFF, det Internationella Innebandyförbundet.

Innebandy i världens alla hörn1024px-turku_floorball

Sverige är fortfarande det dominerande landet inom innebandy och strax därefter kommer Finland. Andra länder som innebandyn fått många följeslagare är Danmark, Ryssland, Tjeckien och Norge bland annat. Sporten nådde dessa länder relativt tidigt och har då också haft längre tid för att utvecklas och få fäste.

Innebandys popularitet ökar stadigt och det märks tydligt i bland annat Australien, Kanada, USA, Tyskland, Irland, Japan, Singapore och Malaysia.

Varför är innebandy så populärt?

Innebandy är en social och ganska lekfull sport. Den är inte särskilt komplicerad och man kan bli ganska duktig även om man inte börjat som väldigt liten. Sporten har inga speciella krav på att man ska vara väldigt lång, eller muskulös, bara en någorlunda bra kondition räcker långt.

Den fungerar även utmärkt som ett roligt sätt att träna upp sin kondition på och i övrigt få kroppen i trim. Att just denna sport har en ganska låg skaderisk är också en stor anledning att många gärna provar på innebandy.

Även om sporten inte är särskilt komplicerad, betyder inte det att den är mindre spännande. Det är snarare tvärtom, vilket den ökade populariteten skriver under på. Sporten har växt till sig ordentligt och antalet medlemsländer är nu uppe i 62 stycken. Innebandyn är fortfarande en relativt ny sport och kommer troligen att fortsätta sin tillväxt ett bra tag framöver.