Regler för innebandy – samma som bandy?

Innebandy och bandy är båda kategoriserade som lagsport och bollsport. De båda sporterna har en del gemensamt men trots snarlikheten i namnet är det två ändå ganska skilda sporter.

Regler för innebandy

Innebandy spelas inomhus, på vanligt plastgolv. Utrustningen är en innebandyklubba samt en boll som är en ihålig sfär i vit plast, med 26 små hål i.

Målvakten behöver mer skydd så som benskydd, magplatta och hjälm bland annat. Antalet spelare ute på plan under match är 5 stycken samt en målvakt från varje lag. Inklusive avbytare får varje lag ha max 20 spelare.

Innebandymatcher spelas 3 x 20 minuter, mellan perioderna är det 10 minuters paus och sidbyte. För högre divisioner sker effektiv speltid under hela matchen men för lägre gäller effektiv speltid endast de 3 sista minuterna i matchen.

Regelbrott och bestraffning

Några mildare regelbrott inom innebandy är slag på klubba, spela bollen med handen eller att nicka bollen och otillåtna knuffar. Mer allvarliga regelbrott är exempelvis att haka fast klubban på en annan spelare, våldsamma tacklingar eller hög klubba som träffar spelare i ansiktet eller huvudet, osportsligt beteende där spelaren kastar iväg klubban eller förolämpar andra spelare, domaren, publiken eller funktionärer.

Bestraffningar för mindre allvarliga regelbrott är frislag och straffslag. Utvisningar finns på 2 minuter, 5 minuter och 2+10 minuter som innebär en utvisning på 10 minuter för spelaren men laget kan ta in en ersättare efter 2 minuter.

Matchstraff nivå 1 leder till avstängning av den pågående matchen, den andra nivån innebär avstängning av den pågående och nästföljande match i tävlingen, den sista nivån är samma som andra nivån, men spelaren blir även anmäld till administrerande förbunds disciplinnämnd.

Kort om b1024px-floorball_in_sagene_osloandy

Bandy kräver utrustning som hjälm, skydd och skridskor då den spelas på is. Bandybollen är cerise, och har regelbunden studs. Målvakten i både innebandy och bandy spelar utan klubba.

I en bandymatch har varje lag 11 spelare på plan där en är målvakt. Varje lag kan ha 5 avbytare varav en är målvakt. Spelplanen är större, spelperioderna längre och domaren markerar straff med gult, rött, blått eller vitt kort till skillnad från innebandy.