Utrustning i innebandy – vad krävs?

Till skillnad från många andra sporter så krävs det varken speciellt mycket utrustning, eller en dyr sådan, för att kunna spela innebandy. Sporten ses som relativt billig, eftersom det enda som egentligen behövs är att man har en innebandyboll och en klubba att spela med.

En innebandyklubba känner nog det flesta människor i Sverige igen. Redan från tidig ålder är innebandy något som tar upp en rätt stor del av idrottstimmen i skolan och det allra flesta skolor och fritidsgårdar brukar se till att det finns tillgång till klubbor, mål och boll även under rasterna. Längden på klubban varierar för att kunna passa alla typer av människor, men brukar sträcka sig mellan 85-105 cm långa. Klubborna finns i den klassiska raka modellen, men det finns även klubbor som man under speciella tillverkningsmetoder har valt att böja åt olika håll för att kunna förändra egenskaperna hos klubban, det kan vara för att t. ex. se till att man kan skjuta bollen hårdare.

Jämför man spelarna med målvakten, så behöver målvakten betydligt mer utrustning på sig. Här är det en bestående byxa, hjälm, knäskydd och magplatta, men även en långärmad tröja som gäller. Magplattan är till för att skydda en större del av bålen, men ser också till att vara till stor hjälp för att skydda överarmarna.640px-vaxjo_-_uhc_floorball_face-off-1

Något som man också kan se att målvakten bär, är ett par tunnare handskar för att kunna få ett bättre grepp om klubban. Utrustningen är relativt liten i storlek om man jämför med ishockey och det är upp till målvakten att ha en god teknik eftersom utrustningen inte på något sätt hjälper till att blockera målet.

Det allra flesta sportaffärer erbjuder ett bra utbud av kläder och utrustning för den som vill spela innebandy. Är du den som hellre shoppar online kan du troligtvis komma undan med både bättre priser och möjligheten att välja från flera olika affärer.